Βρίσκεστε εδώ: Το Υπουργείο Γραφείο Τύπου Ομιλίες Ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη την Πέμπτη 8/12 στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2016

 

Ομιλία

του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη
την Πέμπτη 8/12 στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σε δυο ημέρες να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό σε μια κρίσιμη περίοδο, που στην Ευρώπη όντως επικρατεί ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ευρωσκεπτικισμού η χώρα μας, προσηλωμένη στην αρχή της αλληλεγγύης και του πρωτογενούς ενωτικού δικαίου, διατυμπανίζει: «Όχι στην πολιτική της λιτότητας».

Πριν λίγες ημέρες είχαμε μια απόφαση για το χρέος. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ η Αντιπολίτευση δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ακούμε φωνές ότι δεν είναι μια καλή ρύθμιση, ακούμε φωνές, επίσης, ότι ουσιαστικά πρόκειται για τρίτο μνημόνιο. Ακούμε φωνές ότι τελικά το χρέος δεν είναι το ζήτημα, ενώ η απλή λογική και η ανάγνωση του κειμένου λέει άλλα πράγματα. Όλοι οι Έλληνες μπορούν να πληροφορηθούν το κείμενο αυτής της συμφωνίας.

Το κείμενο αυτής της συμφωνίας έχει τρεις λέξεις. Έχει τη λέξη «ενέκρινε», αλλά έχει και τις λέξεις «υπενθυμίζει», «γνωστοποιεί», «καλεί». Δημιουργούν υποχρέωση οι λέξεις «γνωστοποίηση», «υπενθύμιση»; Η λέξη, όμως, «εγκρίνω» τι σημαίνει; Η λέξη «εγκρίνω» σημαίνει ότι έχει αποφασιστεί ήδη κάτι για το χρέος. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά οφείλετε να παραδεχθείτε ότι είναι ένα μικρό θετικότατο βήμα. Δεν πρέπει να παίζουμε με τις λέξεις και δεν πρέπει να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαπίστωση ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για τη χώρα μας έχει καταντήσει κοινότοπη. Κανείς εδώ σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να στηριχθεί η γεωργία, ότι πρέπει να στηριχθεί η κτηνοτροφία. Στο διά ταύτα μπερδευόμαστε όλοι.

Δεν είμαι απ’ αυτούς οι οποίοι πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα. Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας και μπαίνω αναγκαστικά στον πειρασμό, τουλάχιστον για ένα λεπτό, να αναφέρω κάποια τραγικά λάθη, τα οποία έγιναν στο παρελθόν:
Πρώτον, η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Καταργήθηκε, για όσους γνωρίζουν, η Αγροτική Πίστη. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα και να μας κουνάει το δάχτυλο η Αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα, όταν το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, η Αγροτική Τράπεζα, ξεπουλήθηκε. Δεν μπορεί κάποιοι από την Αντιπολίτευση να λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, όταν το πρώτο μέλημά μας είναι ο αδύναμος αγρότης και ο κτηνοτρόφος.

Και τον αδύναμο αγρότη και τον κτηνοτρόφο δεν τους στηρίζουμε με προτάσεις, όπως αυτή του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 26 Ιανουαρίου 2016, δηλαδή «προχωρήστε στον συμψηφισμό των οφειλομένων εισφορών», όπερ σημαίνει κατάσχεση με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Από κάτω χειροκροτήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν στηρίζεται έτσι ο αδύναμος αγρότης και ο κτηνοτρόφος. Το μέλημά μας -και το δικό σας- έπρεπε τουλάχιστον να είναι να προστατευτεί, μέχρι ένα ποσό, η αγροτική επιδότηση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε.

Επαναλαμβάνω ότι είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά να έρθω στο παρόν και στο μέλλον.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι δύο: Πρώτον, η βελτίωση της καθημερινότητας του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Προχθές ανακοινώθηκε από τον Υπουργό η κάρτα του αγρότη. Αναμφίβολα είναι ένα εργαλείο για τη ρευστότητα του αγρότη και μάλιστα με ελκυστικό επιτόκιο.

Βάλαμε τάξη -κανείς δεν το αμφισβητεί- στις πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν μπαίνω στη λογική και στην κουβέντα για τον καταλογισμό των ποσών εξαιτίας παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά, επιτέλους, σε αυτή την Αίθουσα κι όχι μόνο, το λένε και οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως, βάλαμε τάξη στις πληρωμές.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η εκπαίδευση των αγροτών. Ευελπιστούμε πολλά στην εκπαίδευση των αγροτών. Εκτός, όμως, από την καθημερινότητα του αγρότη και του κτηνοτρόφου, ως πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να χτυπήσουμε το καμπανάκι, γιατί μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές των αγροτών, από το 2020 και μετά.

Το ανέφερε μία συνάδελφος για τον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Πρόσφατα, εξεδόθη ένα ψήφισμα από την Ευρωβουλή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ποιες είναι οι προτάσεις των κομμάτων για το ποιος πρέπει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης; Πρέπει να στηριχθεί ή όχι; Θέλουμε να το ακούσουμε και από τους αγρότες. Τους θέλουμε τους αγρότες δίπλα μας. Να ακούμε. Ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες; Ποιοι πρέπει να είναι; Από το 2020 και μετά, πιθανόν να αλλάξουν πολλά. Αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο.

Είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά δεν έχω χρόνο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο ελπιδοφόρος για τη χώρα μας. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια -ενδεικτικά θα αναφέρω- ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μαζί με τα συναφή επαγγέλματα, αποτελούν σχεδόν το 25% της ελληνικής κοινωνίας, ήταν ο μόνος χώρος ο οποίος είχε τρεις ομοσπονδίες, γιατί ήταν διαιρεμένος κομματικά.

Εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σχέδιο έχουμε για το μέλλον του Έλληνα αγρότη, αλλά και σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας και του κτηνοτρόφου και του αγρότη.

Εν όψει όλων αυτών, σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό.

Δείτε το VIDEO