ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

KOKKALISΓεννήθηκε στη Λάρισα το 1972 από γονείς αγρότες. Είναι έγγαμος με την Ελένη Μόκα και έχει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη. Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, διετέλεσε μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος των φοιτητών.

Από το 1998 έως και σήμερα ασκεί ενεργή και μάχιμη Δικηγορία στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Από το έτος 2005 ασχολείται ενεργά με το καταναλωτικό κίνημα και εκλέγεται δύο (2) φορές Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Το 2006 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Λάρισα-Πόλη του Αύριο ενώ παράλληλα εκλέγεται στο Δ.Σ του Ε.Φ.Ε.Τ ως εκπρόσωπος όλων των καταναλωτικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Το 2008 εκλέγεται Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), όργανο το οποίο εισηγείται στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης την πολιτική για τον καταναλωτή και την αγορά.

Έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος των καταναλωτικών οργανώσεων το 2008 και 2009 στην Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, για νομοσχέδια που αφορούν τον καταναλωτή (αθέμιτες πρακτικές και εισπρακτικές εταιρείες, καταχρηστικοί όροι Τραπεζικών συμβάσεων, εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς κ.α). Πολλές από τις προτάσεις του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έγιναν νόμοι της πολιτείας.

Από το έτος 2010 έως και σήμερα συστηματικά και έμπρακτα στηρίζει τον καταναλωτή-δανειολήπτη με τον νόμο περί «υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2015 και επανεξελέγη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

Από το Νοέμβριο του 2016, είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.