ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2012

 

 

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Ρ/Φ ΣΚΑΙ 100,3 και
στο δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο
για την έναρξη του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων

 

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και τους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται ακόμη και να αποκτήσουν τα προς το ζην. Έχει καιρό που ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί και χαίρομαι που ολοκληρώθηκαν τόσο έγκαιρα. Σήμερα ουσιαστικά άρχισε η διανομή των τροφίμων. Ξεκινήσαμε από ένα συσσίτιο που γίνεται στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου πραγματικά σιτίζονται περισσότεροι από 200 συνάνθρωποί μας.
Διανέμουμε 5 βασικά είδη διατροφής: ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο, φέτα ΠΟΠ και γραβιέρα ΠΟΠ. Θα μοιραστούν συνολικά 10.588 τόνοι τροφίμων.
Σε ότι αφορά στα κριτήρια για τη διανομή δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε τη διανομή, αλλά τα έχουν αναλάβει οι εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς μέχρι τη στιγμή που θα φθάσουν τα τρόφιμα στην πόρτα του δικαιούχου. Τους δικαιούχους τους ορίζουν οι κοινωνικοί μας εταίροι, όπως η Εκκλησία, η πρόνοια, τα ΚΑΠΗ, οι Σύλλογοι απόρων, οι πολύτεκνες οικογένειες, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους ανθρώπους έχουν ανάγκη, αυτοί καταρτίζουν τις λίστες και μας υποδεικνύουν τα σημεία που θα παραδώσουμε την αντίστοιχη ποσότητα τροφίμων. Είτε σε μεμονωμένους δικαιούχους απόρους, είτε σε οικογένειες. Έχουμε 248.000 οικογένειες στις οποίες παραδίδουμε αυτή τη στιγμή τρόφιμα. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι 835.000.
Τα κριτήρια για κάποιο δικαιούχο είναι να είναι άπορος, να έχει ανάγκη συσσιτίου και να χρήζει πραγματικά βοήθειας.
Δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλήνων και αλλοδαπών. Αν σε κάποιο συσσίτιο σαν κι αυτό που επισκεφτήκαμε στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου πηγαίνουν 200 άνθρωποι, δεν κάνουμε διάκριση αν ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κι αλλοδαποί. Αν και μας είπαν οι κυρίες που είναι υπεύθυνες του συσσιτίου, όλες εθελόντριες, ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτές τις μέρες είναι ελληνικής καταγωγής. Αλλά αν έρθει και κάποιος που είναι αλλοδαπός θα πάρει κι αυτός την τροφή που έχει ανάγκη. Δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις, αν κάποιος πεινάει και σου ζητήσει ένα πιάτο φαγητό, επειδή είναι αλλοδαπός να του το στερήσεις. Δεν γίνεται.