ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2012

 

 

Σημεία συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη
στον
TMEGA, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα για το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους  1,1 δις €

 

  • Δεν μπορούμε να κάνουμε «λάστιχο» την έννοια του φρέσκου γάλακτος. Πρέπει να σταματήσουμε κάπου και να πούμε ότι: ναι, αν θέλουν να φέρουν ένα γάλα μακράς διάρκειας από το εξωτερικό, να το φέρουν. Αν είναι φθηνότερο, να το αγοράσει ο καταναλωτής φθηνότερα. Δεν μπορεί να το βάλουμε στο ράφι μαζί με το ελληνικό φρέσκο γάλα.
  • Είναι δύσκολοι οι καιροί και ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε στην τιμή, να το κερδίσουμε. Όμως λέω  ότι αυτό που θα γίνει, αν γίνει, δεν πρέπει να είναι σε βάρος του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, γιατί στο τέλος θα είναι σε βάρος της κτηνοτροφίας μας και ειδικά της αγελαδοτροφίας
  • Δεν διαφωνώ καθέτως με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μπορεί να έρθει γάλα απ' έξω, φτάνει να «βαφτίζεται» γάλα μακράς διάρκειας και να πωλείται σε ένα άλλο ράφι, μαζί με το δικό μας γάλα μακράς διάρκειας. Εάν είναι δέκα και έντεκα ημερών, δεν μπορούμε να το «βαφτίσουμε» φρέσκο.
  • Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σκορδάς χειρίζεται τα θέματα του εμπορίου και είναι μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλει,  όχι μόνο για τα γάλατα, αλλά και για ένα σωρό άλλα προϊόντα, να συρρικνωθεί η τιμή τους και να βοηθήσει τον καταναλωτή.
  • Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δίνουμε «ανάσα» σε χιλιάδες αγρότες, καθώς θα δοθεί το 50% των κοινοτικών ενισχύσεων,  δηλαδή η προκαταβολή των επιδοτήσεων, που είναι χρήματα ύψους 1,1 δις €, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Για το θέμα της επιμήκυνσης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος

Υπουργός: Σέβομαι την προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης να βοηθήσει τον καταναλωτή, να δώσει χαμηλότερης τιμής γάλα. Είναι δύσκολοι οι καιροί και ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε στην τιμή, να το κερδίσουμε. Όμως λέω  ότι αυτό που θα γίνει, αν γίνει, δεν πρέπει να είναι σε βάρος του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, γιατί στο τέλος θα είναι σε βάρος της κτηνοτροφίας μας και ειδικά της αγελαδοτροφίας.

Η αγελαδοτροφία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική αυτήν τη στιγμή. Αν έρθει ένα γάλα φθηνότερο από το εξωτερικό, θα σβήσει ο κλάδος. Είναι καλύτερα να παλέψουμε να μειώσουμε δυο, τρία λεπτά το κόστος παραγωγής του δικού μας γάλακτος, ας βρίσκουμε φθηνότερες ζωοτροφές, ας μειώσουμε το ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και με τον τρόπο αυτό να είναι το γάλα μας φρέσκο και ανταγωνιστικό.

Αλλιώς θα έρθει φθηνότερο γάλα. Αυτό βέβαια αποτελεί ερωτηματικό για εμένα, γιατί στη χώρα μας ήδη πωλείται γάλα μακράς διάρκειας και δεν είναι φθηνότερο από το φρέσκο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αν υπάρχει τρόπος να έρθει φρέσκο γάλα ασφαλές και πιο φθηνό, γιατί να μην γίνει δηλαδή αυτό;

Υπουργός: Εξαρτάται πώς βαφτίζεις την έννοια «φρέσκο». Κάποια στιγμή λέγαμε ότι φρέσκο είναι αυτό που μόλις το αρμέγουμε από την αγελάδα και από το πρόβατο. Μετά, όταν άρχισαν να μοιράζουν οι γαλατάδες το γάλα στα σπίτια, έγινε το φρέσκο μιας – δύο ημερών. Όταν έγινε η ντόπια γαλακτοβιομηχανία και μοίραζε στο Νομό το γάλα, το φρέσκο έγινε τριών – τεσσάρων ημερών. Όταν έγιναν στην Αθήνα μεγάλες βιομηχανίες και έπρεπε από την Περιφέρεια να μαζευτεί το γάλα, να έρθει εδώ, να παστεριωθεί και να πωληθεί το γάλα π.χ. από τη ΔΕΛΤΑ, από τη ΦΑΓΕ κλπ στην Περιφέρεια, έγινε πέντε ημερών. Τώρα αν θέλουμε να φέρουμε γάλα από την Αυστρία, θα το κάνουμε επτά ημερών, αν πάμε στην Αγγλία θα το κάνουμε εννιά ημερών.

Δεν μπορούμε να κάνουμε «λάστιχο» την έννοια του φρέσκου γάλακτος. Πρέπει να σταματήσουμε κάπου και να πούμε ότι: ναι, αν θέλουν να φέρουν ένα γάλα μακράς διάρκειας από το εξωτερικό, να το φέρουν. Αν είναι φθηνότερο, να το αγοράσει ο καταναλωτής φθηνότερα. Δεν μπορεί να το βάλουμε στο ράφι μαζί με το ελληνικό φρέσκο γάλα.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν είναι φρέσκο;

Υπουργός: Επαναλαμβάνω. Θα εξαρτηθεί πως βαφτίζετε την έννοια «φρέσκο». Αν είναι δέκα ημερών, σύμφωνα με τους ορισμούς που έχουμε, δεν είναι φρέσκο γάλα.

Δημοσιογράφος: Πολλές γαλακτοβιομηχανίες δεν γράφουν πάνω στα γάλατα ούτε ημερομηνία παραγωγής, ούτε τίποτε, μόνο ημερομηνία λήξης γράφουν.

Υπουργός: Βεβαίως, διότι ξέρουν ότι η ημερομηνία λήξης από την ώρα που δίδεται μέχρι εκεί, το μέγιστο είναι πέντε μέρες. Πέντε μέρες είναι το μέγιστο και είναι γνωστό.

Δημοσιογράφος: Εσείς διαφωνείτε, λοιπόν, καθέτως με την έμπνευση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπουργός: Δεν διαφωνώ καθέτως. Μπορεί να έρθει γάλα απ' έξω, φτάνει να «βαφτίζεται» γάλα μακράς διάρκειας και να πωλείται σε ένα άλλο ράφι, μαζί με το δικό μας γάλα μακράς διάρκειας.

Εάν είναι δέκα και έντεκα ημερών, δεν μπορούμε να το βαφτίσουμε φρέσκο. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σκορδάς χειρίζεται τα θέματα του εμπορίου και είναι μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλει,  όχι μόνο για τα γάλατα, αλλά και ένα σωρό άλλα προϊόντα για να συρρικνωθεί η τιμή και να βοηθήσει τον καταναλωτή. Ο κ. Σκορδάς θα δει τα δικά του θέματα μετά την παραγωγική διαδικασία και τη διακίνηση. Εμείς θα δούμε τον πρωτογενή τομέα.

Για την καταβολή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δίνουμε «ανάσα» σε χιλιάδες αγρότες, καθώς θα δοθεί το 50% των κοινοτικών ενισχύσεων,  δηλαδή η προκαταβολή των επιδοτήσεων, που είναι χρήματα ύψους 1,1 δις €. Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε με αυτά τα κονδύλια τους ανθρώπους της Περιφέρειας, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα και την ομαλή παραγωγική διαδικασία.