ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20 Αυγούστου  2012

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3
και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου
σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο, τις ζημιές στη μαστιχοπαραγωγή
και την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης

Δημοσιογράφος: Το υπουργείο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί το κυνήγι στη Χίο γι’ αυτήν την περίοδο, καθώς σήμερα ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος ή να ληφθούν κάποια μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος ασυνείδητος, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση;

Υπουργός: Έχουμε μιλήσει ήδη με το Δασάρχη της περιοχής του οποίου είναι αρμοδιότητα. Αυτός κάνει την εισήγηση του στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και αυτή βγάζει την απόφαση, όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Και ο Δασάρχης και ο Περιφερειάρχης, πάντως, συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή τα καμένα να οριστούν ως ζώνη που θα απαγορευτεί το κυνήγι. Όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται και οι δύο εκεί στη μάχη. Πέρασαν τη νύχτα προσπαθώντας να σώσουν μια μεγάλη περιοχή στο Πυργί που είναι και η καρδιά της μαστιχοπαραγωγής και από ότι με πληροφορούν, το καταφέρνουν τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, να κρατήσουν αυτό το μεγάλο παραγωγικό κομμάτι μακριά από την πυρκαγιά. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει ο καιρός και θα πέσουν οι άνεμοι. Επομένως, αυτήν την ώρα, βρίσκονται και οι δύο εκεί επί τόπου και δεν έχουν περιθώρια μέχρι να τελειώσει αυτή η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, για οτιδήποτε άλλο που αφορά στο κυνήγι.
Αλλά μόλις τελειώσει, αυτή θα είναι η εισήγηση και η απόφασή τους, προκειμένου καμένα να οριστούν ως ζώνη που θα απαγορευτεί το κυνήγι.

Επειδή η δική μας η προσπάθεια, ως ΥΠΑΑΤ, έγκειται στο τι θα γίνει με το παραγωγικό κομμάτι, τα ξημερώματα μετέβη στην περιοχή ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ- καθώς είχαμε απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο, το μελισσοκομικό κεφάλαιο με πολλές καμένες κυψέλες . Τώρα φθάνουν στην περιοχή και οι γεωπόνοι προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Το ξεχωρίσαμε γιατί όπως ίσως ξέρετε το ζωικό κεφάλαιο θα πληρωθεί μέσα σε διάστημα 10-20 ημερών, από τον ΕΛΓΑ, ενώ το φυτικό κεφάλαιο χρειάζεται μακροχρόνια αποτύπωση και εκτίμηση της ζημιάς πιο αυστηρή και καλύτερη έτσι ώστε να ξέρουμε με ακρίβεια πόσα ακριβώς δέντρα ζημιώθηκαν και σε τι έκταση.

Δημοσιογράφος: Έχει πλήξει και κομμάτια της παραγωγής της μαστίχας;

Υπουργός: Έχουν καεί και κομμάτια τέτοια, αλλά ευτυχώς μικρά. Γι’ αυτό σας είπα ότι η μεγάλη προσπάθεια έγινε τη νύχτα κοντά στο Πυργί, που είναι και η κύρια περιοχή της μαστιχοπαραγωγής.

Επίσης να προσθέσω ότι σήμερα το πρωί άρχισε να καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς των  απομακρυσμένων περιοχών. Πρόκειται για 70.000 δικαιούχους, που θα πάρουν 160 εκ. €, εκ των οποίων οι περίπου 400, προέρχονται από τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές, άρα αν μας ακούν και κάποιος από αυτούς δεν το ξέρει, ας πάει σε μια τράπεζα να δει τουλάχιστον στο λογαριασμό του τα χρήματα και όσο μπορούν να απαλύνουν τις δυσκολίες που περνούν γιατί καίγονται οι αποθήκες τους, καίγονται ζωοτροφές. Πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν λίγο αυτούς τους ανθρώπους.