ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2013

 

Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου  Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ 102FM της ΕΡΤ3 και στη δημοσιογράφο Λέλα Κεσίδου 

  • Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και φρουτοσαλάτας στα σχολεία δεν είναι πρόγραμμα επισιτισμού. Με σύνθημα «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα» υλοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο να κρατήσει ψηλά στην «πυραμίδα» της ελληνικής και ευρωπαϊκής διατροφής, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Θέλουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να αγαπούν αυτού του είδους τη διατροφή - που είναι «καρδιά» της ελληνικής και μεσογειακής διατροφή
  • Επισκεπτόμαστε τη Λαμία (επένδυση σε γεωθερμικό πεδίο), το Βόλο (συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ) και την Ημαθία (καινοτόμο θερμοκήπιο), όπου υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις και συμπράξεις στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα
  • Για τον αγροτικό τομέα τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Λύσαμε 10-11 αιτήματα των αγροτών, όμως προσπαθούμε συνεχώς να λύνουμε καινούργια προβλήματα που ανακύπτουν

 Για τις συμπράξεις σε επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα – επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με την αξιοποίηση γεωθερμίας και νέων μορφών ενέργειας

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Υπουργέ, είστε καθ’ οδόν για τη Βόρεια Ελλάδα;

 Υπουργός: Ναι από τη Λαμία καθ’ οδόν για το Βόλο και στη συνέχεια στην Ημαθία. Μόλις τελειώσαμε με την ένταξη ενός μεγάλου γεωθερμικού πεδίου στη Λαμία στη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Η επόμενη στάση μου είναι ο Βόλος, γιατί εκεί θα δούμε μια μεγάλη σύμπραξη και μια συμβολαιοποιημένη γεωργία ανάμεσα στον ζωοτροφικό συνεταιρισμό, που νοιάζονται για τις ζωοτροφές τους, με τους ανθρώπους της φυτικής παραγωγής που συνεργάζονται  για να τους παράξουν τις ζωοτροφές. Έχουν προχωρήσει και στα παρακάτω βήματα, πέραν της γαλακτοβιομηχανίας που έχουν,  κάνουν τώρα μια μεγάλη καινούργια μονάδα την οποία εμείς υποστηρίζουμε οικονομικά, για την παραγωγή παραδοσιακού γιαουρτιού που θα διακινείται σε ελληνικές αλυσίδες super market. Μετά θα πάμε στην Ημαθία για μια σημαντική προσπάθεια, όπου νέες μορφές ενέργειας, στην προκειμένη περίπτωση αέριο, χρησιμοποιείται αφενός μεν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως το ζεστό νερό από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που δίνεται στη ΔΕΗ,  επιστρέφει και θερμαίνει το θερμοκήπιο, ενώ ακόμα και τα λίγα καυσαέρια που παράγονται από την καύση του αερίου, διοχετεύονται στο θερμοκήπιο, γιατί όπως ξέρουμε το διοξείδιο του άνθρακα είναι τροφή για τα φυτά.

Για το πρόγραμμα διανομής δωρεάν φρούτων και φρουτοσαλάτας στα σχολεία

 Δημοσιογράφος: Να πάμε τώρα στη διανομή των δωρεάν φρούτων. Κύριε Τσαυτάρη, είδαμε προχθές και μας συγκλόνισε όλους αυτό που έγραψε μια δασκάλα για τα παιδιά που πηγαίνουν υποσιτισμένα στο σχολείο και για το παιδάκι που ήταν σκελετωμένο και αναρωτιέμαι αν αυτό έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια ή από την αρχή της σχολικής χρονιάς για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. 

 Υπουργός: Καταρχήν να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα επισιτισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει τον τίτλο και το σύνθημα «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα» γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στους φτωχούς και στους πλούσιους και στους πάντες και έχει στόχο να κρατήσει στην ελληνική και ευρωπαϊκή διατροφή ψηλά στην πυραμίδα της διατροφικής αξίας, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά και σιτίζονται τα παιδιά. Θα δώσουμε περίπου 1 εκατ. τέτοια πακέτα με φρούτα και φρουτοσαλάτα  στην Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται και στη Γερμανία και στην Ολλανδία, δεν γίνεται επειδή τα παιδάκια τους είναι πεινασμένα. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει στόχο να βάλει τα φρούτα στη διατροφή του πληθυσμού.

 Δημοσιογράφος: Αυτό ξεκίνησε τώρα και θα πάει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 Υπουργός: Βεβαίως. Και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο παράλληλα με τα άλλα προγράμματα, όπως είναι η διανομή γάλακτος ή το διαγωνισμό που κάνουμε για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αφορά στα βασικά τρόφιμα που θα μοιράσουμε ξανά το 2013, όπως κάναμε και πέρσι.

Δημοσιογράφος: Αυτό γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποκτήσουν τα παιδιά διατροφική κουλτούρα.

 Υπουργός:  Ακριβώς, στην πυραμίδα της αξίας της διατροφής μας είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Θέλουμε λοιπόν με το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά να συνεχίσουν να αγαπούν αυτού του είδους τη διατροφή - που είναι «καρδιά» της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής - και θέλουμε να γίνει βάση και της υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο.

 Δημοσιογράφος: Αυτά τα φρούτα ποιος τα αγοράζει; Από κοινοτικά κονδύλια είναι;

 Υπουργός: Δεν τα αγοράζει κανείς. Είναι από προγράμματα της Κοινότητας και τα δίνουμε δωρεάν στα παιδιά.

 Δημοσιογράφος: Κάποιος τα αγοράζει για να τα δώσει δωρεάν, όμως.

 Υπουργός:   Αυτά τα αγοράζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 Δημοσιογράφος: Αυτό σας λέω κι εγώ, άρα πουλάμε και δικά μας φρούτα, κύριε Τσαυτάρη;

 Υπουργός: Φυσικά πουλάμε και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας ενδιαφέρει και αυτό. Είναι διττός ο σκοπός γιατί πολλά από αυτά τα φρούτα που μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη σήμερα και θα μοιράζονται όλο το χρόνο, κομμάτια τους είναι και ελληνικής παραγωγής φρούτα,  μιας και η χώρα μας είναι μεγάλος εξαγωγέας τέτοιων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

 Δημοσιογράφος: Άρα πουλάμε και τα φρούτα μας, εκτός του ότι ταΐζουμε τα παιδιά;

Υπουργός: Γι αυτό σας είπα ότι μας ενδιαφέρει διττά αυτό το πρόγραμμα ως Υπουργείο. Σε αυτό το πρόγραμμα είναι περιττό να τονίσω ότι μεγάλη βοήθεια προσφέρει και το Υπουργείο Παιδείας, ο αντίστοιχος Υπουργός ο κύριος Αρβανιτόπουλος, υπάρχει μια πολλή καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων και πιστεύω ότι όσο θα συνεχίζεται το πρόγραμμα θα επαυξάνεται, γιατί δείτε τι προβλήματα παχυσαρκίας έχει όλος ο δυτικός κόσμος, καθώς  εγκαταλείπει αυτήν την εξαιρετική διατροφή που έχει ως βάση τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δημοσιογράφος: Εμείς είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία.

 Υπουργός:  Είναι ακόμα ένας λόγος που πρέπει να το επεκτείνουμε το πρόγραμμα. Του χρόνου θα επιδιώξουμε μέσω των κονδυλίων της Ε.Ε. να δώσουμε περισσότερα πακέτα φρούτων και φρουτοσαλάτας στους μαθητές των σχολείων μας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει τη εφαρμογή του προγράμματος για την υγιεινή διατροφή.

 Για τη συνάντηση με τους αγρότες στον Ορχομενό και την κάρτα πετρελαίου

 Δημοσιογράφος: Το μέτωπο με τους αγρότες δεν έχει κλείσει οριστικά, έτσι δεν είναι;

 Υπουργός:  Δεν θα κλείσει ποτέ. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Λύσαμε 10-11 αιτήματά τους, όμως προσπαθούμε συνεχώς να λύνουμε καινούργια προβλήματα που ανακύπτουν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Στον Ορχομενό που πήγα σήμερα όπου δόθηκαν φρούτα σε μαθητές ολοήμερου σχολείου και στη Λαμία για το γεωθερμικό πεδίο, ήταν εκεί  αγρότες και συνομίλησα μαζί τους. Μου είπαν λοιπόν, «φέτος πήραμε ήδη τη δόση για το πετρέλαιο», τα 80 εκατ. που τους είχαμε υποσχεθεί, μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, αλλά μου ανέφεραν επιπλέον ότι περιμένουν πάλι το Σεπτέμβριο να πάρουν τη δεύτερη δόση. Μακάρι, πέραν των άλλων 50 εκατ. € που προβλεπόταν για τη δεύτερη δόση επιστροφής του πετρελαίου να πάμε τη  δόση, όπως ευελπιστούμε, και περιμένουν και οι αγρότες, στα 80 εκατ. €. Τους εξήγησα ότι η μονιμότερη λύση για το θέμα του πετρελαίου θα έρθει από αυτό που μελετούμε μαζί τους με την καθιέρωση της κάρτας πετρελαίου. Να παίρνουν δηλαδή  πετρέλαιο με αντικειμενικό τρόπο, ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο καθένας και τι δαπάνες έχει, αφού από την 1-1-2014 θα τηρούνται βιβλία εσόδων – εξόδων και ανάλογα με το τι χρήματα θα έχουμε, μακάρι να είναι τόσα που να μπορούν να αγοράσουν  σχεδόν αφορολόγητο.