ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2012

 

Σημεία ομιλίας
Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του προϋπολογισμού 2013


 
Ο λαϊκισμός οδηγεί σε αδιέξοδο και καταστροφή
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013 διεξάγεται σε μια εξαιρετικά δραματική συγκυρία για την πατρίδα μας. Βρεθήκαμε ως χώρα και ως κοινωνία σε ένα οριακό σημείο. Ενώπιων μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Αυτός της υπεύθυνης αλλά επώδυνης πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την υπέρβαση της κρίσης. Και ο άλλος, ο δρόμος της κραυγής και του λαϊκισμού, που η ιστορία διδάσκει ότι καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο και καταστροφή».

Καθήκον μας στο μέσον της θύελλας η γλώσσα της αλήθειας  
«Χωρίς αμφιβολία, σήμερα μέσα στα νέφη της απόγνωσης που δημιουργεί η κρίση, είναι δύσκολο για τον πολίτη να δει με νηφαλιότητα τη μοναδική δίοδο στη σωτηρία. Αυτό όμως αγαπητοί συνάδελφοι είναι το δικό μας καθήκον. Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού έχουμε το καθήκον με ψυχραιμία, με σύνεση και ευθύνη να σταθούμε στο μέσον της θύελλας και να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Με όποιο κόστος. Ακόμη και αν χρειάζεται παροδικά να γίνουμε εύκολος στόχος άδικων κατηγοριών, ρητορικών απειλών, στόχος του λαϊκισμού από τον οποίο χρόνια τώρα κατατρύχεται ο πολιτικός μας βίος, και βαρύνεται με σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ενός λαϊκισμού που σκοπό έχει να παρασύρει τον απελπισμένο πολίτη σε επικίνδυνα μονοπάτια, για όλους μας και κυρίως για τις νεώτερες γενιές».

Ο κοινοβουλευτικός διάλογος διολισθαίνει
«Παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο, όπου η ανευθυνότητα συναγωνίζεται τη βιαιότητα των απόψεων, όπου η λογική έχει δώσει πολλές φορές τη θέση της στο τυφλό συναίσθημα, δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε βαθιά ανησυχία. Τη θέση των επιχειρημάτων παίρνουν πολλές φορές οι απειλές και η κατασυκοφάντηση. Ο κοινοβουλευτικός διάλογος διολισθαίνει σε επίπεδα καφενειακής αντιπαράθεσης. Έτσι όμως δεν δίνονται λύσεις, αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο».

Δουλειά, σχέδιο και βούληση
«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, με την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού, ανέλαβε το δύσκολο καθήκον να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να εξασφαλίσει την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να τεθεί η βάση για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας.
Όλοι συμφωνούμε ότι αυτό που θα δώσει την οριστική λύση, και για το χρέος και τα ελλείμματα και για τη μείωση της ανεργίας είναι μόνο η ανάπτυξη. Ανάπτυξη, όμως, χωρίς κλίμα σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία οικονομία, σε καμία χώρα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνον δουλειά, σχέδιο και βούληση. Με αυτό το τρίπτυχο προχωρούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ενισχύουμε τη ρευστότητα των αγροτών
«Στη δύσκολη αυτή περίοδο αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση της αναγκαίας ρευστότητας των αγροτών. Καταβάλαμε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Το 50% της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου, ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εντός του Οκτωβρίου, πιστώθηκαν με 1,1 δις ευρώ οι λογαριασμοί των αγροτών, όπως είχαμε δεσμευτεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μιλώ για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης».

500 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
«Επισπεύδουμε την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης που ήταν βαλτωμένα το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα 500 εκατομμύρια ευρώ να παραμένουν παρκαρισμένα και αναξιοποίητα στο Υπουργείο. Η διαδικασία προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Τον Ιούνιο που αναλάβαμε είχαν αξιολογηθεί μόλις 200 από τα 7.700 σχέδια και σήμερα έχουν αξιολογηθεί πάνω από 5.000. Είναι χρήματα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ταυτόχρονα θα αιματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες».

Έλεγχος και διαφάνεια παντού!
«Διορθώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να γίνει λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Από το συνεταιριστικό μέχρι τον κτηνοτροφικό νόμο. Υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των νόμων που χρειάζονται άμεσα επίλυση. Είμαστε σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.
Στόχος μας η διαφάνεια παντού. Γι’ αυτό και ζητήσαμε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις χρηματοδοτήσεις των αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Επιπλέον, με εντολή του πρωθυπουργού μπαίνει τέλος στις χρηματοδοτήσεις, μέσω ΕΛΓΑ, του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και τα χρήματα αυτά θα δίδονται ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές».

Νοικοκύρεμα με νέο Οργανόγραμμα και μηδενισμό ενοικίων
«Νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας πρώτα απ’ όλα με την έκδοση νέου οργανογράμματος που στοχεύει στη μείωση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος. Όπως, επίσης, εξοικονόμηση θα προκύψει και από το μηδενισμό των ενοικίων που καταβάλλουν σήμερα τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και οι εποπτευόμενοι Οργανισμοί με τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών στο νέο βιο-κλιματικό κτίριο «Κεράνης» στην περιοχή του Ρέντη».

Αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας και εξωστρέφεια
«Μια από τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε είναι η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας (e-ΥπΑΑΤ) για τη δικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δικαιούχων της καταβολής των ενισχύσεων.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην εξωστρέφεια της αγροτικής μας οικονομίας. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης την απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγών, αρχικά για τη φέτα και το ροδάκινο, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς που δεν διαθέτουν πλεονάζουσα υποδομή».

Τομεακό πρόγραμμα 120 εκ. ευρώ για την κτηνοτροφία
«Η χώρα μας είναι τραγικά ελλειμματική σε ζωοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να σπαταλούμε σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που εισρέουν με την μορφή της ενιαίας ενίσχυσης, στις εισαγωγές κρέατος από τις βόρειες χώρες. Προκειμένου να μειώσουμε την εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων που επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο προωθούμε εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ».

Φενάκη οι φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι χρέος μας παρά τη λυσσώδη αντίδραση των δυνάμεων του λαϊκισμού, να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι φαντασιώσεις για την επάνοδο στην εποχή των παροχών με δανεικά, που καλλιεργεί ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της, αποτελούν φενάκη.
Οι κραυγές και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να συνεχίσουμε το έργο μας. Η Ελλάδα έκανε το μεγάλο βήμα για την παραμονή της στο ευρώ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρηθούν τα συμπεφωνημένα και από τους εταίρους μας και σύντομα τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης θα γίνουν ορατά».