ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2012


Σημεία Απάντησης

του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Πειραιώς κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου για αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους

Πρόγραμμα ΠΣΕΑ 27 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές από πυρκαγιές
«Οι ζημιές του πάγιου και φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα μας το 2012 συμπεριλήφθηκαν στο ετήσιο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΠΣΕΑ που έχει εκπονήσει ο ΕΛΓΑ. Το Πρόγραμμα, το οποίο θα ανέλθει στα 27 εκατομμύρια ευρώ για το 2012, έχει συνταχθεί και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, προκειμένου να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, εφόσον το Πρόγραμμα εγκριθεί από την ΕΕ, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό για την καταβολή των ενισχύσεων».

Η ενίσχυση στη Τροιζηνία θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια ευρώ
«Στην περιοχή της Τροιζηνίας το συνολικό κόστος ενίσχυσης για τις ζημιές από τις πυρκαγιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που αφορούν δασική και καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 10 χιλιάδων στρεμμάτων, εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Θα επισπεύσουμε κάθε διαδικασία, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να εγκριθεί το Πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς».


Έως τέλος του έτους η πρόνοια για επίδομα σε πολύτεκνους αγρότες
«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στις παράλογες, κατά τη γνώμη μας, οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Στην επικείμενη διόρθωση του συνεταιριστικού νόμου, έως τέλους του έτους, θα καταργηθεί η σχετική διάταξη και θα υπάρξει ανάλογη πρόνοια, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να δίδονται πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές».