ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ,
Ιωάννη Δριβελέγκα, σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους
σε Δευτεροβάθμιες  Συνεταιριστικές Οργανώσεις


  • Από εβδομάδα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών, με χρήματα ύψους 1,1 δις € που αποτελούν την προκαταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί και με το υπόλοιπο 50% που θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου.

  • Σχετικά με την επέκταση των οικονομικών ελέγχων στις Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν θέλω να βάζουμε διαζευκτικά «ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν πού πήγαν, πώς ξοδεύτηκαν.

  • Η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει πού πάει και η τελευταία δεκάρα που παίρνουν οι Τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις.

  • Πρώτη προτεραιότητα του συνόλου της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η κτηνοτροφία.  

  • Να κάνουμε αγώνα μαζί στην ίδια πλευρά να συρρικνώσουμε ακόμα λίγο το κόστος παραγωγής, να υποστηρίξουμε τη δική μας παραγωγική διαδικασία, να δώσουμε φθηνότερες δικές μας ζωοτροφές, να παράξουμε το δικό μας 2-3 λεπτά φθηνότερο, αντί να κάνουμε «λάστιχο» την έννοια της φρεσκάδας, να «βαφτίσουμε» φρέσκο ένα γάλα 9 ή 11 ημερών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.

«Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να ανακοινώσω στο Σώμα και στους γεωργούς μας, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε από εβδομάδα να πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών, καθώς θα δοθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις.

Όπως έχουμε ανακοινώσει θα δοθεί το 50% ως προκαταβολή. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των  αγροτών με χρήματα ύψους 1,1 δις ευρώ. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί και με το υπόλοιπο 50% που θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου. Νομίζω ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε την οικονομία μας και την Περιφέρεια με τα σημαντικά αυτά κονδύλια.

Για να απαντήσω στην ερώτηση σας κύριε Βουλευτά, η ιδέα του συνεργατισμού είναι σημαντική έως ιερή. Η ισχύς εν τη ενώσει. Πολλοί γεωργοί μαζί μπορούν να καταφέρουν καλύτερα πράγματα, είτε στην προμήθεια των εφοδίων τους, είτε στη διάθεση των προϊόντων τους, είτε στην υποστήριξη των δικαιωμάτων τους, είτε στον καθορισμό των πολιτών.

Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που αρχικά δημιούργησαν τα Συνεργατικά Σχήματα. Συμφωνώ απολύτως και όπως γνωρίζετε ήδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε φέτος το 2012 ως «Έτος Συνεργατισμού» και η ΟΥΝΕΣΚΟ ετοιμάζεται του χρόνου να καθιερώσει την ιδέα του συνεργατισμού ως άϋλο πολιτιστικό αγαθό της κοινωνίας μας. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός στο τι θα πω γιατί δεν θέλω να θίξω αυτή την ιδέα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που λέτε, απλά δεν θέλω να βάζουμε «διαζευκτικά ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν που πήγαν, πως ξοδεύτηκαν.

Θα πρέπει να πούμε με ακρίβεια τις λέξεις γιατί, όπως κι εσείς κύριε Βουλευτά επισημαίνετε, τα χρήματα αυτά  είναι χρήματα των γεωργών. Δίνονται, δηλαδή, την ώρα που πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δίνονται πίσω από τον ΕΛΓΑ στην ενίσχυση αυτών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, όπως γίνεται με τους εργάτες και τη ΓΣΕΕ, όπως και με τους δημοσίους υπαλλήλους με το αντίστοιχο τριτοβάθμιο όργανο τους. Επομένως η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει που πάει και η τελευταία δεκάρα που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες αυτές οργανώσεις. Όμως αυτό δεν αποκλείει, ίσα- ίσα προσθέτει και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να πάμε από τις Τριτοβάθμιες, στις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις, που πραγματικά έχουμε πολύ μεγαλύτερα κονδύλια που έχουν δοθεί και δεν έχει ελεγχθεί πού πήγαν και μας αφήνουν τώρα μεγάλα ποσά, είτε στην παλιά ΑΤΕ, είτε κονδύλια που δεν έχουν διερευνηθεί. Κι εδώ θα πρόσθετα: γιατί να μη πάμε και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, να δούμε κι εκεί τη διαχείριση τέτοιων μεγάλων κονδυλίων;»

Δευτερολογία

«Από αυτό το βήμα έχουμε πει ότι πιστεύουμε πως η γεωργία μπορεί και τα έχει καταφέρει ξανά στο παρελθόν  και μπορεί και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Επίσης, και στις προγραμματικές μου δηλώσεις είχα πει πως, μεγάλη και πρώτη προτεραιότητα του συνόλου της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς στο Υπουργείο που να μην το πιστεύει- είναι η κτηνοτροφία. Γιατί; Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Η χώρα μας που θέλει να είναι γεωργική είναι μεγάλος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων και ειδικά κρέατος. Υπάρχει μια στρέβλωση στην παραγωγική διαδικασία και δεν θα τη λύσουμε αν δεν υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία. Και μάλιστα με αφορμή αυτό δέστε τη γίνεται και με την ιστορία του γάλακτος. Σαφέστατα θα κάνει αγώνα δρόμου το Υπουργείο Ανάπτυξης να δει πώς θα δώσει φθηνότερα προϊόντα στον καταναλωτή αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας και του ελληνικού γάλακτος. Να κάνουμε αγώνα μαζί στην ίδια πλευρά να συρρικνώσουμε ακόμα λίγο το κόστος παραγωγής, να υποστηρίξουμε τη δική μας παραγωγική διαδικασία, να δώσουμε φθηνότερες δικές μας εισροές, δικές μας ζωοτροφές αντί να εξαρτώμαστε από τις εισαγωγές των ζωοτροφών, των οποίων οι τιμές ραγδαία αυξάνονται διεθνώς και με τον τρόπο αυτό να παράξουμε το δικό μας 2-3 λεπτά φθηνότερο, αντί να κάνουμε «λάστιχο» την έννοια της φρεσκάδας, να βαφτίσουμε φρέσκο ένα γάλα 9 ή 11 ημερών.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους και σωστά ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Χαρακόπουλος, ζήτησε να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και πρέπει να γίνουν στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις. Εγώ μάλιστα για να επιταχύνω τους ελέγχους, αντί να κάνουμε μια διμελή επιτροπή που θα πήγαινε στον ένα ή τον άλλο φορέα και θα έκανε μήνες να ολοκληρώσει το έργο της, συγκρότησα τρεις τέτοιες επιτροπές για να τελειώσουν γρήγορα. Και σας διαβεβαιώ πως μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους, θα συνεχίσουν τους ελέγχους, τους οποίους θα επεκτείνουν και στις Δευτεροβάθμιες αλλά και στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις.

Όπως σωστά επισημαίνετε, εκεί υπάρχουν μεγαλονούμερα. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Δόθηκαν πριν 2-3 χρόνια 150 εκατ. €, στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου όταν συγκομίζονταν τα στάρια να βοηθηθούν οι Ενώσεις να συγκεντρώσουν τα στάρια τους έτσι ώστε δυο , τρεις μήνες αργότερα ευελπιστώντας ότι θα ανέβουν οι τιμές να πάρουν ένα υψηλότερο εισόδημα οι γεωργοί διαθέτοντας  τα στάρια τους σε υψηλότερη τιμή. Και πολύ καλά έγινε. Όμως συγκεντρώθηκαν τα στάρια, αποθηκεύτηκαν, πουλήθηκαν φαντάζομαι λίγους μήνες αργότερα ευελπιστώ σε καλύτερη τιμή, όμως κανείς δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ στην Πολιτεία. Από αυτές τις Ενώσεις, που τώρα τις βλέπουμε να μας φορτώνουν τον προϋπολογισμό με 50, 60, 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν λοιπόν έχω έναν ελεγκτή, πού θα πρέπει να το στείλω πρώτα; Να δω πού πήγαν οι 100.000 ή οι 200.000 ευρώ στη ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ; Βεβαίως θα το κάνω κι αυτό, αλλά η προτεραιότητα είναι να δούμε που πήγαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα θα χρειαστεί αυτή η Βουλή να ξαναψηφίσει και να πει γιατί μας βάζει πρόστιμο η Ε.Ε γι’ αυτό, να δώσουμε άλλα 150 εκατ. € για το πρόστιμο, δηλαδή 300 εκατ. €».