ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  29 Μαΐου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)

«Στρατηγικός μας στόχος η ανάδειξη της ποιότητας και η υποστήριξη
της εξωστρέφειας του ελληνικού ελαιολάδου»

29-5-2014 ΣΕΒΙΤΕΛ

Την υποστήριξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, των ελαιοκομικών προϊόντων κυρίως όμως του ελληνικού ελαιολάδου μέσα και από το πλέγμα δράσεων που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου για τα επόμενα 12 χρόνια ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε την ελιά και το ελαιόλαδο το «χρυσάφι» της ελληνικής γεωργίας και τόνισε τη βασική στρατηγική επιλογή που έγινε από την αρχή της θητείας του στο ΥπΑΑΤ «να κάνουμε την Ποιότητα των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας το κύριο στρατηγικό μας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο υποστήριξε και θα υποστηρίξει τον κλάδο και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σε όλα τα βήματα της παραγωγικής αλυσίδας από την παραγωγή έως τη μεταποίηση, τη συσκευασία, τη διακίνηση, την εμπορία και τις εξαγωγές: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνουμε μεγάλη σημασία στο «χρυσάφι» του τόπου μας που είναι η ελιά, το λάδι, η ελαιοκαλλιέργεια. Στην προσπάθεια που κάνουμε να υποστηρίξουμε την ποιότητα αυτού του τόσο σημαντικού μας προϊόντος, που αποτελεί και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, είμαστε στην ίδια πλευρά.
Στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου για τα επόμενα 12 χρόνια θα υπάρχουν ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των 10 κορυφαίων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Στην ιεράρχηση των στρατηγικών μας στόχων για τους 10 «πρωταθλητές» της παραγωγής και των εξαγωγών, πρώτη μας Τομεακή Προτεραιότητα είναι η ελαιοκαλλιέργεια, η ελιά και το ελαιόλαδο. Ήδη κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε στα ελαιοτριβεία, τον κλάδο της μεταποίησης, ιδιαίτερα στον τομέα της σύνθλιψης και του διαχωρισμού. Για αυτό κάνουμε από τώρα προσπάθειες με το πρόγραμμα της μεταποίησης, ιδιαίτερα με το τελευταίο fast-track πρόγραμμα που προωθούμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο. Μάλιστα, οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, ιδιαίτερα στις συνθήκες σύνθλιψης και διαχωρισμού . Θα υποστηρίξουμε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου, δηλαδή την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία, την εμπορία και την εξωστρέφεια και την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά. Γνωρίζω το πολυάριθμο των μονάδων τυποποίησης, συσκευασίας, διακίνησης και εμπορίας και των πολλών βραχύβιων σημάτων. Πολιτική μας είναι η συνεργασία των μικρότερων μονάδων ώστε να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες, ο περιορισμός των βραχύβιων εμπορικών σημάτων, με γνώμονα πάντοτε την υποστήριξη της ποιότητας: Το Ελληνικό Βrand Νame, τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά κ.ά» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πλέγμα δράσεων από το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελαιολάδου

Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της εξωστρέφειας και της προώθησης του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας που αφορά και στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Κανονισμό της Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, ο οποίος προβλέπει τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να τονίσω την προτεραιότητα που βάλαμε σαν Προεδρία της χώρας μας στην Ε.Ε. αφενός μεν να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ – σας θυμίζω ότι μετά τις συμφωνίες της Λισαβόνας εκκρεμούσαν όλες οι πράξεις οι κανονιστικές που αφορούσαν τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, που δίνει για πρώτη φορά η Ε.Ε. στην Κομισιόν, δηλαδή στο Κολέγιο των Επιτρόπων- αυτό έχει γίνει και έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι, όπως γνωρίζετε, όμως ένας από τους πρώτους κανονισμούς που ζήτησε η χώρα μας και έθεσε ως προτεραιότητα να τον ολοκληρώσει είναι ο Κανονισμός της προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της χώρας μας και της Ευρώπης τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις χώρες εκτός συνόρων. Είμαστε περήφανοι για αυτό, είναι η πρώτη φορά που ένας Κανονισμός οριστικοποιείται στο ρυθμιστικό του πλαίσιο, στην ολοκληρία του, σε 2,5 με 3 μήνες. Τα χρήματα όπως ξέρετε τετραπλασιάζονται, γιατί η Ευρώπη κατάλαβε ότι τα ποιοτικά της τρόφιμα είναι
το πιο σημαντικό της πλεονέκτημα. Και αντιλαμβάνεστε τι σημασία έχει ο Κανονισμός αυτός για τη χώρα μας, μιας και στην προηγούμενη περίοδο, όταν αυτό το πρόγραμμα έτρεξε πιλοτικά, από τα λίγα προϊόντα των κρατών μελών που διάλεξε η Ε.Ε να προωθήσει στις ξένες χώρες, τα 5-6 ήταν ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό λάδι. Επομένως θα υποστηρίξουμε το προϊόν, το υποστηρίζουμε αυτή τη στιγμή στις μεγάλες αγορές και με στοχευμένες δράσεις και εκεί είναι σημαντικός ο ρόλος σας, δηλαδή των συνδέσμων αλλά και ο προηγούμενος ρόλος που αποτελείται τώρα, ο ευρύτερος οργανισμός που έχει φτιαχτεί με βάση και τη συμμετοχή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών».

Υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και από τη νέα ΚΑΠ

Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε ότι ο κλάδος της ελαιοκομίας θα υποστηριχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο από τη νέα ΚΑΠ, επισημαίνοντας: «Θα στηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοκομίας και μέσω της νέας ΚΑΠ. Γνωρίζετε ήδη για παράδειγμα ότι θα υπάρχει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ξέχωρο Περιφερειακό Πρόγραμμα για τα βοσκοτόπια. Αντίστοιχο πρόγραμμα εξετάζεται και για τις αροτραίες καλλιέργειες, δηλαδή και αυτές να διαχωριστούν στις πολυετείς καλλιέργειες και στις ετήσιες, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερο κομμάτι των πολυετών καλλιεργειών είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ελιά. Επομένως στο πρωτογενές κομμάτι θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τον κλάδο, όπως επίσης θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων αγροτών στον κλάδο, γιατί εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα βάση της νέας ΚΑΠ, να δώσουμε 25% παραπάνω στην ενιαία ενίσχυση για τα νέα παιδιά, που θα ήθελαν να καταπιαστούν με τον τομέα αυτό.
Ετοιμαζόμαστε για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Η καλλιέργεια θα υποστεί και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από αλλαγές στο κλίμα. Ήδη βλέπουμε τα φαινόμενα της ακαρπίας, φέτος θα πληρώσουμε αρκετά χρήματα για την ακαρπία των ελαιοδέντρων, ενώ τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ποιότητα και η ποσότητα μπορούν να ευνοηθούν από τις κλιματικές αλλαγές ένεκα του περιορισμού του δάκου».