ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 17 Μαΐου 2013

Ομιλία

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Τρικάλων
της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλία Βλαχογιάννη,σχετικά με την ένταξη έργων του Νομού Τρικάλων  στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

 Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την ένταξη έργων του Νομού Τρικάλων στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τόνισε τη σημασία της ορθής και λελογισμένη διαχείρισης του νερού ως ιδιαίτερου παράγοντα για την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ και ανέφερε πώς η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

«Στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ευρώπη ενόψει της νέας ΚΑΠ που έρχονται αρκετά μέτρα, σε μια προσπάθεια η Ευρώπη να ακολουθήσει τους μεγάλους κανόνες του ΕΥΡΩΠΗ 2020 όπου αναφέρεται «χρησιμοποιείστε τα κονδύλια της γεωργίας σε αναπτυξιακούς στόχους με το σκεπτικό να αντιμετωπίσετε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές». Γι’ αυτό και όπως είπα κι εκεί και στη νέα ΚΑΠ εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια να εντάξουμε κονδύλια, να τροποποιήσουμε τον Κανονισμό 48 στο Άρθρο 3, ώστε να επιτρέπει όχι μόνο να μελετούμε και να κατασκευάζουμε νέα αρδευτικά έργα, αλλά να γυρίσουμε πίσω και να δούμε και τα αρδευτικά έργα που κατασκευάστηκαν παλαιότερα, πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν, πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη η διαχείριση του νερού; Πώς μπορούμε να πάμε σε νεότερα συστήματα άρδευσης όχι με κατάκλιση, να πάμε σε στάγδην άρδευση, σε υπόγεια στάγδην άρδευση όπου μπορεί κανείς με ένα χιλιοστό του νερού να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα χρήματα που διατέθηκαν και διατίθενται στο πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» δεν αφορούν μόνο νέα έργα που εντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Αφορούν μια σειρά έργων που με τον όρο «γέφυρες» ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Γ’ Προγραμματική Περίοδο και συνεχίστηκε όπως είναι λογικό, δεν μπορούσε να μείνει ένα έργο στη μέση, να ολοκληρωθούν στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο, στο πλαίσιο του «Α. Μπαλτατζής». Εσείς έχετε τέσσερα-πέντε τέτοια έργα ενταγμένα από το 3ο ΚΠΣ. Για παράδειγμα το έργο του Φράγματος Ληθαίου που είναι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιείται με επιτυχία, αλλά και μια σειρά παλαιότερων έργων ολοκληρώνονται κι αυτά με επιτυχία, όπως επίσης έργα παρέμειναν ενταγμένα και άλλα εντάχθηκαν κατά δήμο, στην περιοχή σας».

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε εκτενώς στα ενταγμένα έργα, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται με επιτυχία παρά το υψηλό τους κόστος, ενώ επεσήμανε ότι η ένταξη έργων θα πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο σε όλη την επικράτεια.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε:

«Σαν Θανάσης Τσαυτάρης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχω υπογράψει την ένταξη κανενός έργου από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. 
Πρέπει να ξέρετε ότι τα ενταγμένα έργα στο «Α.Μπαλτατζής» είναι τρεις φορές απάνω από τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για τα έργα αυτά. Δηλαδή έχουμε 500 εκατ. ευρώ για να κάνουμε τα έργα αυτά κι έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,5 δις €. Θέλετε να παρελθοντολογούμε; Θα παρελθοντολογήσω. Στο Δήμο Τρικκαίου υπάρχουν 4 ενταγμένα έργα, στο Δήμο Φαρκαδόνας υπάρχουν 7 ενταγμένα έργα, στο Δήμο Καλαμπάκας 5 και στο Δήμο Πύλης 1, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ. Πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθούν αυτά τα έργα, μακάρι να βρεθούν κονδύλια και να υλοποιηθούν όλα, αλλά δεν θα υλοποιηθούν όλα καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα. Τι περιμένουμε; Υπάρχουν 2-3 μεγάλα έργα σε εξέλιξη, παρατηρείται εμπλοκή των υποθέσεων τους στα δικαστήρια για διάφορους λόγους, νομικούς, περιβαλλοντικούς και περιμένουμε την εξέλιξη αυτή. Αν τα έργα αυτά γίνουν ή δεν γίνουν θα αποδεσμεύσουν κονδύλια και τα κονδύλια αυτά που θα αποδεσμευτούν θα έχουν ως συνέπεια να καταφέρουμε να πάμε την κόκκινη γραμμή των υλοποιούμενων ή των ενταγμένων έργων ακόμη λίγο πιο κάτω. Σας διαβεβαιώ ότι εφόσον αυτό γίνει, θα βοηθήσει την ένταξη νέων έργων στις αρχές Ιουνίου. Δηλαδή πολύ σύντομα. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση ως προς το τέλος. Θέλω να επισημάνω το λάθος που γίνεται. Η Θεσσαλία, ο Νομός σας έτυχε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν να έχει εξαιρετικούς πολιτικούς άνδρες υψηλά ιστάμενους και ισχυρούς. Στα Τρίκαλα είχατε τον κ. Χατζηγάκη, ο Νομός Καρδίτσας είχε τον κ. Σιούφα, η Λάρισα είχε τον κ. Σουφλιά. Είχε λοιπόν πολύ ισχυρούς πολιτικούς που ενέταξαν πάρα πολλά έργα ίσως περισσότερα από όσα αντέχει το πρόγραμμα. Εγώ συμφωνώ με αυτά. Ο κάμπος της Θεσσαλίας χορταίνει τον τόπο μας ψωμί και μακάρι να έχουμε περισσότερες δυνατότητες να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα. Θέλω όμως να έρθετε σε αυτό το βήμα και να σας ρωτήσω κύριε Βλαχογιάννη. Θέλετε να δείτε πόσα έργα εντάχθηκαν στον δικό μου Δήμο στη Δράμα; Να σας τα διαβάσω; Μηδέν. Θέλετε να σας δείξω πόσα από τα έργα αυτά αφορούν ολόκληρο το Νομό Δράμας; Μηδέν. Δεν υπάρχει ο Νομός Δράμας σε αυτόν τον κατάλογο των έργων. Αν λοιπόν κύριε Βλαχογιάννη ήσασταν εσείς στο βήμα αυτό και σας δινόταν η ευκαιρία αν περίσσευε ένα εκατομμύριο να πείτε «θα βάλουμε κι εκεί κάποια έργα» πού θα τα βάζατε; Θα βάζατε να κάνετε ένα 12ο έργο στα Τρίκαλα ή θα βάζατε να κάνετε έστω ένα έργο στην Φλώρινα που αγωνίζονται να ποτίσουν από τη λίμνη τα φασόλια τους, ή να βάλουν ένα έργο στη Δράμα; Θέλω να είμαι δίκαιος και θα βοηθήσω γιατί πιστεύω στη Θεσσαλία».