Οι Επιστημονικές Συναντήσεις για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες έχουν αναδειχτεί σε ένα θεσμό διεπιστημονικής, θεσμικής και επιχειρηματικής ανάλυσης του φαινομένου που περιλαμβάνει και το σημερινό γίγνεσθαι.

 

Η 3η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες θα διερευνήσει μία μεγάλη ενότητα που περιλαμβάνει τα οπωροκηπευτικά, το αμπέλι και την ελιά. Εδώ ο ρόλος των τοπικών και γηγενών ποικιλιών είναι πολυδιάστατατος.
Ξεκινάει από τον οικιακό κήπο όπου οι γυναίκες κυρίως είναι οι θεματοφύλακες των τοπικών ποικιλιών κηπευτικών και φτάνει στην εξαγωγή των ελληνικών ελαιόλαδων και οίνων στο εξωτερικό.

 

Οι οίνοι του Σαντορινιού αμπελώνα, οι ποικιλίες αμπέλου: Ξινόμαυρο Νάουσας, Σκλάβα, Κορινθιακή Σταφίδα, οι πράσινες χονδροελιές Χαλκιδικής, τα ελαιόλαδα από την Κορωνέικη ελιά, συνθέτουν ένα δυναμικό μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν το εκλεκτό ντοματάκι Σαντορίνης, τα σκόρδα Βύσσας, το ρόδι Ερμιόνης, τα ξηρά σύκα Κύμης, Καλαμάτας κ.ά.Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, ομιλίες για τα οπωροκηπευτικά στο Βυζάντιο, το θεσμικό πλαίσιο εγγραφής των τοπικών και γηγενών ποικιλιών κηπευτικών στον Εθνικό Κατάλογο, τον πλούτο των ποικιλιών στα οπωροκηπευτικά, αμπέλι και ελιά και παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τοπικές και γηγενείς ποικιλίες.
 

Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Εμ. Βάθη που ανήκει στο Γ.Π.Α και απεικονίζει τοπικές και γηγενείς ποικιλίες και έκθεση φωτογραφίας για το ντοματάκι Σαντορίνης.
 

  Διαδικτυακή μετάδοση 

http://mediaserver.aua.gr/live/

 

 

Πληροφορίες:

http://www.minagric.gr/gpa/gpa_index.htm
Πηνελόπη Μπεμπέλη bebeli@aua.gr


    

Δημιουργία σελίδας Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων/Διέυθυνση Πληροφορικής - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών